Levande material för ett levande klot!

Lästips “Mycket av kunskaperna i hållbart byggande har gått förlorad. Min vision är at sammanföra historisk byggnadskonst med det vi lärt oss om naturen genom den moderna vetenskapen”. Julio Perez Dias brinner för klimatneutral arkitektur.
Att återerövra bortglömd byggnadskonst är ett mödosamt detektivarbete. Förutom entusiasm och tid behövs det läromästare som är villiga att dela med sig av sina egna misstag.

– Vissa tycker att den här tekniken innebär att gå tillbaka i utvecklingen men för mig betyder den att ta ett viktigt kliv in i framtiden. Vi kommer inte kunna fortsätta att bygga med aluminium och glas framöver. Vi har bara ett jordklot, säger Julio Perez Dias.

Han är arkitekt och tillhör GAIA-Arkitekter, ett europeiskt nätverk med specialkompetens inom ekobygge. Genom åren har han utvecklat olika tekniker för att arbeta med lera som byggnadsmaterial för väggar och golv och författat en rad skrifter i ämnet. Nu står han i cafét hemma hos Karin Malmgren och Roland Birgersson på gården Ecotopia och blandar färg till ett av dagens projekt. Många av ingredienserna finns i allas skafferi. Bredvid små påsar med färgpigment, alla hämtade från naturen, står en kartong ägg, mjöl och ett paket strösocker som läromästaren varsamt blandar med linolja för att få fram rätt konsistens.”

Läs mer i Ystads Allehanda >

© Foto: Anette Sjöstrand

Dela med dig

No Replies to "Levande material för ett levande klot!"