Hus som producerar energi

Utvecklingen går framåt, numera finns det hållbara byggnader som inte bara drar noll energi utan också fungerar som egna små minikraftverk.

Nollenergibyggnader, hus som skapar ungefär lika mycket som energi som de använder på ett år, har funnits ett tag. Utvecklingen går ständigt framåt och numera finns det hållbara byggnader som inte bara drar noll energi utan dessutom fungerar som minikraftverk som både kan ladda elbilar och mata tillbaka elöverskott in i det lokala elnätet.

I Norge har man byggt upp en modell som visar exakt hur väl den senaste tekniken faktiskt fungerar. Huset är uppfört av ZEB, forskningscentret på Zero Emission Buildings, och det experimenthuset producerar mer än dubbelt så mycket energi som det använder.

”Jag antar att det är en ganska extremt mål, att bygga ett hus som producerar så mycket energi och samtidigt minskar inverkan på miljön”, säger Kristian Edwards, projektledare för Snøhetta, arkitektfirman som ritat huset.

Byggnadens tak lutar i optimal vinkel för att absorbera sol hela året och hjälper även till att ventilera huset. Hela huset är utformat för att maximera naturligt ljus utan överhettning under Norges långa sommardagar.

nollenergi-hus-klimatsmart

Olika nya tekniker kommer att testas i huset, t ex flera olika system för värme och varmvatten för att forskargruppen ska kunna mäta och analysera vilka är mest de effektiva.

Utanför huset finns en pool som värms upp av hushållets spillvärme. Den elbil som kopplas till huset fungerar som batteri och lagrar en del av den överskottsenergi som byggnaden skapar.

Liknande ”plus hus” blir allt vanligare i Norge, där man för tillfället debatterar det bästa sättet att hantera alla den extra kraft husen skapar och hur man korrekt ska kompensera husägarna, som för närvarande betalas mindre för den extra solenergi de producerar än den energi som de konsumerar.

ZEB arbetar med fler demonstrationsprojekt, som alla syftar till att helt eliminera utsläppen av växthusgaser.

”Jag vill gärna tro att det här ska bli ny standard för alla bostäder och ju snabbare desto bättre!”, säger Edwards. ”ZEB vill påverka byggindustrin i Norge, och några delar av projeket kommer att bli ny byggstandard, troligen under de närmaste 10 till 15 åren.”

 

nollenergihus-snohetta-ritning

Läsa mer om Snöhetta här >>

[©Photo: ZEB]
Dela med dig

No Replies to "Hus som producerar energi"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.