Hållbara huset HALO

Vi hittade detta solenergidrivna hus som byggts av studenter på Chalmers. Halo heter huset och var högskolans bidrag till studenttävlingen Solar Decathlon i Kina, en ambitiös tiokamp i hållbart byggande.
Tävlingen gick visserligen av stapeln 2013 men goda nyheter om och exempel på alternativa och miljövänliga hus blir aldrig för gamla!

Huset HALO som drivs helt av energi från solen slutade dessutom på en mycket hedersam tredjeplats i tävlingen.

I studenttävlingen Solar Decathlon tävlar studenter över hela världen om att rita och bygga hus som drivs av solenergi. Husen transporteras till en gemensam utställningsplats i kinesiska Datong där de bedöms av både allmänhet och jury. Projektet HALO var första gången som ett lag från Sverige deltar i ett Solar Decathlon.

Det svenska bidraget är runt till formen, ämnat som studentboende och kallas Halo. Huset är ungefär 60 kvadratmeter stort och uppbyggt av totalt 26 golv-, vägg- och takmoduler, samt två centrala kärnmoduler med kök, badrum och teknikutrymme.

Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen, tyckte att det var ett klockrent projekt för Chalmers att vara med i:

– Framtidens ingenjörer och arkitekter måste kunna möta de nya utmaningarna inom förnybar energi, hållbar utveckling och energieffektivisering. De måste också kunna arbeta över gränser och kulturer, och Solar Decathlon ger studenterna möjlighet att göra det. Det är kompetenser som industrin efterfrågar, säger hon.

Miljonprojektet HALO engagerade ett 80-tal företag och privatpersoner runtom i Västsverige. Företag som Peab, Sweco, arkitektbyrån White, Green Carrier och huvudsponsorn E.ON satsar tid, pengar och resurser för att det svenska laget skulle kunna delta fullt ut i tävlingen.

Maria Knutson Wedel menar att projektet är ett bra exempel på Chalmers konkreta samverkan med näringsliv.

– Det gav oss dessutom ett lysande tillfälle att marknadsföra svensk teknik och utbildning i en del av världen som är väldigt intressant för Chalmers, säger hon.

HALO huset var under utställningen möblerat med en kombination av IKEA möbler och second hand. Upp till 300 personer i timmen guidades genom HALO under de 10 dagar som tävlingen pågick. På Chalmers jobbar blivande arkitekter och ingenjörer mot ett gemensamt mål, att skapa bra miljöer för människor att leva och verka i. En viktig fråga är hur nästa generation vill leva och hur nya klimatförutsättningar kommer att påverka deras vardag.

Film om Halo

Welcome to Halo – Walkthrough Video from HaloTeamSweden on Vimeo.

Läs mer och följ utvecklingen på Halos hemsida och blogg:
www.halosweden.com

Läs tidigare nyheter om Solar Decathlon:
http://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Runda-hus-smartare.aspx

Halo Sweden i sociala medier:
http://twitter.com/HaloTeamSweden
http://livethemma.ikea.se/halo-hallbart-hus/

Dela med dig

No Replies to "Hållbara huset HALO"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.