Ekologisk Klassisk Länstol

Norrgavels möbler tillverkas av utvalda snickerier i framförallt Småland och Skåne, en mindre del kommer från Danmark och Baltikum. Framför lägre tillverkningskostnader i t ex Asien har de valt ett långsiktigt samarbete med lokala snickerier. Snickerierna står för yrkesskicklighet och lång erfarenhet, ofta sedan flera generationer. Tack vare det geografiska läget blir transporterna kortare och miljöbelastningen mindre.

Norrgavels möbler har många spännande kombinationsmöjligheter. Deras klassisk länstol på bilden finns till exempel i två träslag, fyra ytbehandlingar, sju kulörer, med lös eller fast sits och 60 olika klädslar.

Norrgavel använder öppna ytbehandlingar, dvs behandlingar som gör att träet behåller sina hygroskopiska egenskaper (förmåga att ta upp och avge fukt). De arbetar med tre ytbehandlingar, alla ekologiska. Olja, såpa och äggtempera.

Olja ger djup i träet, gör att det mörknar oavsett träslag, ger en tålig yta där träets textur träder fram. Oljan sprutas på och får sedan torka. Efter det slipas ytan i träets längdriktning innan det är dags för ytterligare ett tunt lager olja.

Såpade ytor är ljusa och vackra men något känsligare än oljade. Såpan påförs på liknade sätt.

Som tredje alternativ målar de möblerna med äggoljetempera. Färgen består av pigment, olja, ägg och vatten. Det finns ett tiotal kulörer att välja bland. Temperan torkar inte genom avdunstning utan oxiderar ihop med underlaget. Därför behövs en torktid på upp till 4 veckor för temperamålade möbler. Möblerna monteras efter ytbehandlingen.

Med varje möbel följer en broschyr med skötselråd, men om olyckan skulle vara framme och en möbel är i behov av renovering finns möjlighet få hjälp.

Norrgavels produktion är kundorderstyrd, varje möbel tillverkas till en specifik kund, vilket gör att möblerna har 6-8 veckors leveranstid. Men den som väntar på nåt gott… säger vi på Ekohus.nu.

Dela med dig

No Replies to "Ekologisk Klassisk Länstol"