Älskade Friggebodar

Det sägs ibland att storleken inte har någon betydelse. Det är helt fel. Ett litet hus kan nämligen ge stora möjligheter. Friggeboden, det bygglovsfria minihuset, är ett utmärkt exempel på 15 kvadrats kreativitet.

Den älskade friggeboden fick sitt namn efter bostadsministern Birgit Friggebo, som år 1979 lät avskaffa bygglovsplikten för två byggnader om tillsammans högst 10 kvadratmeter. Numera kallas friggebodar ofta för bygglovsfria komplementhus och är ett minihus som får vara högst 15 kvadratmeter stort och ha max 3 meter till taknocken. Friggebodar får uppföras på tomter som är bebyggda med en- eller tvåbostadshus. Från den 1 januari 2008 är antalet bodar inte längre begränsat till två och de 15 kvadratmetrarna avser den sammanlagda arean för alla friggebodar på samma fastighet.

Nya möjligheter

I och med den utökade storleken har friggebodens möjligheter blivit betydligt fler men det finns fortfarande vissa regler man bör ha koll på. Boden får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter, om inte grannarna säger okej, då får friggeboden ligga närmare tomtgränsen. Bor du nära vatten måste du ta hänsyn till strandskyddet. Vanligen gäller 100 meter från stranden, men med tillstånd av länsstyrelsen och enligt miljöbalken kan det i vissa fall göras undantag. Det behövs ingen bygganmälan för el till en friggebod men däremot om du vill dra in vatten, avlopp eller eldstad i huset. Bygganmälan gör du genom att skicka in en blankett till kommunen. I vissa fall, om du exempelvis bor inom ett område som anses kulturhistoriskt värdefullt, har kommuner rätt att upphäva lovfriheten för friggebodar. Friggeboden måste uppfylla lagens grundläggande krav på byggnader, till exempel att den skall ha en form och färg som är estetiskt tilltalande. Den får inte medföra fara för t ex trafiksäkerheten inte får inte heller medföra betydande olägenheter för grannar i omgivningen.

Välja friggebod

Marknaden för friggebodar har formligen exploderat de senaste åren och det har vuxit fram ett stort antal tillverkare av friggebodar med olika inriktning och kvalitet. Idag finns en mängd leverantörer som erbjuder allt från billiga byggsatser till arkitektritade drömbodar för flera hundra tusen kronor. Vilken friggebod man väljer är förstås en fråga om användningsområde, smak och budget. Trenden visar dock att vi gärna lägger lite mer pengar på vår friggebod i dag än för tio år sedan. De billigaste varianterna, byggsatsbodar som man själv bygger ihop finns att få för omkring 25 000 kronor. De arkitektritade och betydligt dyrare friggebodarna av typen minihus levereras ofta nyckelfärdiga. Oavsett vilken friggebod du väljer är det viktigt att titta på konstruktionen. Är boden rejält byggd? Består den av bra material och har rätt dimensioner? Och framförallt‚ vad ingår egentligen i priset? Att köpa en “färdig” friggebod innebär ingen garanti för att själva byggnaden är den enda kostnaden. En billigare variant kanske behöver mer av tilläggsinköp för att bli nyckelklar. Tak och isolering ingår till exempel inte alltid och det gör inte heller tvåglasfönster. En friggebod som vid första anblicken verkar billig kan snabbt bli dyr, så kolla noga! Kostnader för indragning av elektricitet, markförberedelser och eventuellt vatten tillkommer i princip vid varje byggnation.

ROT-avdraget gäller inte för fristående byggnationer. Däremot kan om- och tillbyggnation av en friggebod ge rätt till avdrag. Kolla med Skatteverket.

Friggebodar 2.0

Den klassiska knuttimrade friggeboden som ofta går i stil med och har samma färgval som bostadshuset är fortfarande mycket populära. Men på senare år har friggebodarna ändrat karaktär. Nya spännande formspråk och material har dykt upp och trenden går alltmer mot renare linjer och moderna minihus. Efterfrågan på de strikta funkisfriggebodarna har ökat markant under de senaste åren. I många fall har också kvalitén på friggebodarna höjts, med bättre material och påkostad inredning. Många föredrar forfarande prefabricerade bodar men vill ändå sätta sin egen prägel på bygget. Går du också i byggtankar? Här presenterar vi några lysande exempel på nyskapande och kreativa friggebodar anno 2011.

KS1 Karlsson

Sommarhuset som släpper in naturen genom generösa skjutdörrar och ger skydd med inbyggda solskärmar. När det uppseendeväckande huset Karlsson publicerades i Eva Wredes bok »15 kvadrat, 15 arkitektritade friggebodar« fick det mycket uppmärksamhet. KS1 Karlsson utmärks av öppna, ljusa och glasade rum som bildar en helhet med altanen. Genom en trappa på baksidan når man den rymliga takterrassen. De flexibla dukarna, som går att få i valfri transparent färg, fungerar som skydd mot insyn, sol och vind. Nerdragna om kvällen får de huset att lysa om en lykta. Alla funktioner har koncentrerats till husets bakre del. Här ryms en familjesäng för två vuxna och två barn. Eller en bred våningssäng, badrum och kök. Alternativt fungerar husets bakre del som bastu med vacker utsikt genom den främre relaxavdelningen.

Mer info: sommarnojen.se


SASA1

Ett vilsamt hus med drag för en romantisk punchveranda och ett traditionellt japanskt rum. Det är ett slankt hus, nästan sju meter långt och drygt två meter brett. Formen gör att funktioner som sängar och hygienutrymmen kan placeras utmed gavlarna. Det öppnar för ett stort och luftigt utrymme centralt i huset. Dubbla entrédörrar, stora glasytor och fönster i alla väderstreck gör att naturen kommer nära. De klassiska linjerna – sadeltak, takutsprång och fönster med riktig spröjs – ger en känsla av att huset alltid har funnits. Och inifrån ger det upplevelsen av en riktig punschveranda.

Mer info: sommarnojen.se


Funkis – ett självbygge

Finja Betongs populära gör-det-själv-serie ”Allt du behöver för att komma igång” fortsätter med en 15 m2 version av den hållbara murade friggeboden i modern funkisstil som tidigare funnits i endast 10 m2-ut-förande. Arbetsbeskrivningen tar stegvis upp alla moment från grund till tak med tillhörande komplett materialspecifikation. Vill man så kompletterar man med isolering i golv och tak och får på så sätt ett extra rum att ha t ex keramikverkstad, målarateljé, snickarbod eller gästrum.

– Denna moderna friggebod är oslagbar med tanke på möjligheten att skapa ett matchande extrarum till sin putsade villa nu när reglerna har ändrats till 15 m2. Det näst intill underhållsfria huset får man på köpet, säger Gull-Britt Jonasson VD på Finja Betong.

Mer info: Ladda ner ritning och instruktion [pdf] till funkis-friggeboden här…

 

Enkelrum

Enkelrum är en smart och välbyggd året runt lösning för den som som gillar god design, detaljer och hållbara material. Ett bra val om du vill ägna din dyrbara fritid åt annat än gör-det-själv projekt hemma i trädgården. Enkelrum levereras nämligen helt färdigbyggt i friggebod storlekarna 10 kvm och 15 kvm, eller 20 kvm. Leverans sker med kranbil och lyfts på plats direkt i din trädgård. I priset ingår ett vinterbonat Enkelrum med ljusinsläpp från alla väderstreck, isolerglasfönster med ramar i trä, elinstallation, belysning med spotlights in- och utvändigt. Som tillval kan du även välja en kombinerad terrass och vindbrygga.

Mer info: Enkelrum


Clara 15 m2

Clara 15 m2 är ett litet yteffektivt hus som uppfyller friggebodsreglerna. Perfekt som gäststuga, jaktstuga eller mindre fritidshus. En modern friggebod med sluttande tak, tillverkad i gran och finns i fem olika väggtjocklekar från 78 till 190 mm. Innerväggar kan placeras efter egna önskemål eftersom de inte är bärande. Finns som självmontage.

Mer info: Xhouse.se


Funkisstugan

Långsmal funkisstuga i svart med en orange ytterdörr. Ljusinsläpp via dörr och fönster på både fram och baksida. Taket lutar nedåt mot framsidan av huset med en lutning på 11 grader. Innerhöjden varierar mellan 2060 och 2550 mm. Byggsats i färdiga block.
Tillval: Plåtdetaljer, isolering, hängrännor med mera.

Mer info: Jabo Wood


Panorama

Ett småhus som mer har karaktären av uterum mer än klassik friggebod. Framsidan består av skjutbara glaspartier av härdat glas med aluminiumprofiler. Huset kan antingen ställas på en plintgrund eller betonggrund. Golv, vägg och takblock är isolerade så huset kan nyttjas året om. Levereras i moduler och monteras av personal från Room In Garden eller av snickarkunnig kund med lyfthjälp.

Mer info: Room in Garden

Dela med dig

No Replies to "Älskade Friggebodar"